Prima pagină » Blog » Workshop – Fotografie de călătorie, ianuarie 2013

Workshop – Fotografie de călătorie, ianuarie 2013

„Două lucruri bune ni s-au întâmplat în ultimul timp: posibilitatea de a călători spre destinații cât mai speciale, și în același timp, accesibilizarea fotografiei digitale. Din combinația acestora s-au născut imagini de călătorie care își vor găsi locul atât în vitrina cu amintiri, cât și pe paginile noastre de web, Facebook ori în prezentările destinate prietenilor sau unui public larg.

Investim în călătorii timp, pasiune, bani. Primim în schimb experiențe de neuitat. Mai e nevoie de un pas pentru ca aceste momente, imortalizate pe memoria digitala, să  aibă ceva de spus.” …scriam pe site, ca să motivez lumea să participe la workshop.

Maxim 7, ca să am timp să mă ocup de fiecare dintre ei. Începători, pentru că odată intrat în domeniul educației fotografice, vreau să o iau pas cu pas. Și evident, fotografie de călătorie, pentru că într-adevăr, am multe de povestit.

Vineri seara am povestit în spațiul SinPRO despre istoria imaginii, noțiuni de încadrare, lumină. Ne-am cunoscut unii cu alții, am aflat așteptările participanților și le-am liniștit temerile (limbajul avea să fie comun pentru toți și cât mai lesne de înțeles, lipsa unor cunoștințe avea să fie compensată de explicațiile mele).

Dimineața de sâmbătă ne-a prins fotografiind elemente urbane și de arhitectură, printre fulgi de nea – orașul îmbrăcat în alb arăta diferit de cel obișnuit și ne-am considerat foarte norocoși din acest motiv. Feedback-urile  pe care le-am dat ulterior pe imaginile proaspăt  realizate au făcut diferența dintre un workshop interactiv 100% și un tutorial de pe web. Povestirile despre culoare si respectiv creativitate în fotografie au precedat un prânz  întârziat. Cu atât mai bine, aveam să prindem lumina aceea magică dinainte de apus, cu luminile orașului profilate pe un cer albastru ca un vis. Și bineînțeles, am înfruntat vântul tăios pentru a face câteva expuneri lungi în fața catedralei, pe care le-am discutat ulterior în sală.

Duminica a fost ziua unei noi provocări, fotografia cu și despre oameni. O prezentare a omului în fotografie a prefigurat tura în Piața Lahovari, unde am pus în practică acest gen. Fie că au fost fotografii “furate”, fie făcute cu permisiunea celor din fața obiectivului, rezultatele au fost peste așteptări; asta pentru că majoritatea cursanților se temeau inițial de acest gen de fotografie. Firesc, le-am zis; la început evitam și eu, cu strășnicie, să fotografiez oameni.

Ultima parte a workshop-ului a constituit cireașa de pe tort; avem fotografiile, dar cum le facem să arate bine? Noțiunile de bază despre editarea digitală (rotire, decupare, contrast, luminozitate și retuș) aveau să aducă lumină și aici.

După mai bine de 24 de ore împreună, workshop-ul avea să se încheie mult mai bine decât sperasem. Un sfârșit e doar un început, iar întâlnirea de joi următoare, la un vin bun, cu toți participanții, avea să consfințească asta. Vor urma întâlniri bilunare, cu povești despre foto și nu numai, cu întrebări și răspunsuri, cu teme foto ce urmează a fi transpuse pe senzor. Ture foto în țară și în lumea largă, împovărați de aparate dar înaripați de idei creative. Cu siguranță o expoziție, poate chiar la sfârșitul anului.

Dar în primul rând, o viziune nouă și proaspătă despre Fotografie, ca modalitate de exprimare.

Vă mulțumesc, Cristina, Raluca, Sofia, Attila, Felix, Sorin. Fotografiile voastre, aici.   Lumină bună!

©Cristian Tzecu, www.momente.ro

Share on Facebook

This Post Has 1 Comment

Leave A Reply